2009. július 31., péntek

Lewis Jordan & Grencsó Kollektiva MEDIAWAVE

Az előadókrol annyi jó felvétel készült, értelmetlen az én vackaim nézni, ha mégis szeretnéd, a cimre pacsizva eléred. Köszönöm!
...LEWIS JORDAN
A San Fransiscó-i születésű polihisztor a blues egyik fellegvárában, Chicagoban nőtt fel, ahol sokoldalú muzsikusok társaságában tanult az évek során. A polihisztor kifejezés nem véletlen: a szaxofon bűvölése mellett költészettel, színészettel és darabírással is foglalkozik az amerikai művész. Társalapítója az United Frontnak, a nyugati part egyik megtermékenyítő erejű társulatának, amely eredetiségéről, merész fantáziájáról és kulturális összetételéről ismert. Lewis Jordan, mint előadó, a zene és az írott szavak közé próbál hidat verni: a kompozíció, a hangszer és a költészet szintjén egyaránt.
Karrierje során az improvizáció szerkezetére összpontontosított, amely aztán más művészeti ágak művelőivel folytatott közös munkákhoz vezetett, és olyan táncosokkal, költőkkel, színészekkel és zenészekkel dolgozott együtt, mint Brenda Wong Aoki, Anthony Braxton, Juan Ceballos, Scott Davis III, Lisle Ellis, Sara Felder, Danny Glover, Q.R. Hand, Mark Izu, Jon Jang, Kash Killion, Genny Lim, devorah major, James Newton, Donald Robinson, Ntozake Shange, Cecil Taylor és sokan mások.
GRENCSÓ ISTVÁN
A magyar avantgárd jazz kiemelkedő alakja 1956-ban született. Pályafutása 1979-ben a Masina zenekarral indult. Szélesebb körű ismertségre az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, amely azóta is első számú zenekara. A műfaj szűkös kínálata ellenére kitartóan dolgozik, és olyan elemeket épít bele muzsikájába, amilyeneket azelőtt még senki. Ma már nem csak azt mondhatjuk el róla, hogy alt-, tenor- és szoprán szaxofonok, valamint más egyéb fúvós hangszerek kiváló játékosa, hanem zenekarvezetőként és komponistaként is meghatározó albumokat köthetünk nevéhez. A jazz, etno, pop, rock és a különféle modern tánczenei irányzatok felől érkező zenészek talán éppen univerzális személyisége miatt tekintik egyaránt partnernek Grencsót, hiszen az ő kvalitásában és a zenéjéből sugárzó nyitottságban mindig lehet bízni. A triótól a big bandig több különböző formációval szerepelt és készített felvételeket, játszott többek között Brötzmannal, a Rova Saxophon Quartettel, a Makámmal és a Kampec Doloresszel, a MAKUZ tagja. Örményországban saját zenekara van.
Hans van Vliet
Az évtizedek óta Budapesten élő holland jazz-pozanos, trombitás illetve kocsmáros Grencsó István formációinak állandó tagja.
JAZZ KLUB DS n.o.Kračanská cesta 40929 01 Dunajská Streda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

irhatsz nyugodtan, senki nem olvassa el

L*J*T*

Rossz hang, gyenge kép. Többet nem is teszek ide belőle. De ez nálunk -gondolom,- elképzelhetetlen. Több százas (esetleg néhány ezres) kedélyesen lökdösődő tömeg az isten háta mögött ünnepelve jazzt hallgat a szakadó esőben.

GARANA- 2008

Néha találok oldalakat

ahol fellelhetőek innen vitt videók. Szegény rendszergazdák beérik amatőr vackokkal, vagy annyira jó a zene, hogy nem érdekli őket, milyen gagyi a kép? Az "all jazz: videos" minden Mike Red's filmecském alkalmasnak tartja közlésre. Ezzel szemben az "AOL India Video Main" minden filmet elvitt az oldalról. (Tul nagy igényei indiánoknak sem lehetnek.) A "BLINX"-nek csak a Tacumák tetszenek, de azt legalább szétdarabolják és összerakják egy interjuval. Leginkább büszke az "ASK"-ra lehetnék, ök Lou Grassi biográfiájához 3 filmecskét látotnak alkalmasnak mellékelni, egy jutubost és innen az első és második Gauci felvételt. Köszönöm!